Monet ovat kuulleet käsitteen kuoritakka, mutta sen sisältö ja sen edut ovat jääneet usein epäselviksi. Kuoritakassa on perinteisen muuratun takan päälle muurattu vielä yksi kuorikerros. Tällä menetelmällä lämpöä varaava tiilimassa lisääntyy, joka antaa takalle huomattavasti pidemmän ajan lämmön luovuttamiseen (2-4 vrk) ja lämmön tulo huoneistoon on tasaista.

Toinen etu kuoritakassa on, että vaikka lämmität sitä reilusti sen pinta kestää ilman pienintäkään hiushalkeamaa ja tästä seuraa vielä kolmas merkitsevä etu. Takan pinta voidaan kaakeloida ja saada siitä halutun sävyinen. Silloin takasta voidaan tehdä ei pelkästään lämmönlähden vaan myös sisustuksellisesti kauneutta huoneistoon. Takan tulee olla osa sisustusratkaisua, jolloin kaakelien sävy ja kuviot tulevat keskeiseen asemaan. Kivitakkojen sävyt vaihtelevat siniharmaista vaalean harmaisiin, josta voidaan todeta että hyvin harvoin ne ovat sisustuksellisesti sointuvia ja sitä kautta ympäristöön tyylillisesti sopimattomia.

Kuvan takka (takkaleivinuuni) innoitti kertomaan lukioilleni kuoritakasta, jonka pinta on kaakeloitu sisustuksellisesti ympäristöön sopivaksi. Talon väki missä takkaleivinuuni seisoo, on erittäin tyytyväinen tuotteeseen, takan sisutukselliseen arvoon sekä lämpöön tuottaviin ominaisuuksiin.

Kuoritakka toimii ehkä parhaiten omakotitalossa. Kaksi - kolme kertaa viikossa lämmitettynä (riippuu vuodenajasta) se antaa merkitsevän säästön energiakustannuksiin, liekin katselu antaa oman tunteenlumonsa.


Paavo Orre
Nikkarinkuja 3 13500 Hämeenlinna
P.050-5256579